whisker.beer - A1 & A2

Za tajemniczym whisker.beer stoi Marcin Ostajewski, czyli technolog i twórca receptur browaru Wąsosz. Jak zapowiada ma to być jego osobisty projekt, który pozwoli zrealizować najbardziej szalone pomysły piwowarskie. Piwa mają ukazywać się jednorazowo, w bardzo odważnych stylach, często ze składnikami dostępnymi sezonowo. 


Premierowo ukazały się dwa piwa pod wyszukanymi nazwami Whisker A1 i Whisker A2. Styl obu piw określono na Sour Milk Saison, oba są z dodatkiem hibiskusa, a różni je dodatek owoców. W A1 są to wiśnie, a w A2 czerwona porzeczka. Obydwa piwa mają identyczne parametry, tzn: 10% ekstraktu, 3,5% alkoholu obj. i 20 IBU. Nachmielone zostały odmianami Magnum i Sybilla. Butelki zdobi biała i skromna etykieta, z bliżej nieokreślonym wzorem na przodzie (później wpadłem w końcu co zostało przedstawione w ten sposób) co jeszcze bardziej podnosi aurę tajemniczości. 


Whisker A1 


Do szkła nalewa się trunek o głębokiej, wiśniowej barwie, piana tworzy się z trudnością i szybko zanika. Aromat jest zdominowany wiśniami z jakby mlecznymi nutami. W tle delikatnie majaczą kwiatowe nuty hibiskusa. W smaku piwo jest lekkie i orzeźwiająco kwaskowate. Wiśnie także grają tutaj pierwsze skrzypce, trochę przypominają te z kompotu. Goryczka jest niska.


Whisker A2


Porzeczki ewidentnie dały jaśniejszą barwę, bardziej różową, piana jest podobnie skąpa jak w A1. Aromat również pochłonięty przez owoce, z równie wyczuwalna nuta mleczną. Kwiatów natomiast jakby mniej. W smaku lekko i bardziej kwaśno. Porzeczki na pierwszym planie, hibiskus wydaje się wyczuwalny w tle. Goryczka niska, ale finisz z nieco cierpkim charakterem. 


Oba piwa wypadają bardzo dobrze, choć brakuje w nich belgijskich nut typowych dla saisona. W moim odczuciu lepszym piwem jest Whisker A2, który to wydaje się być bardziej wyrazisty, z mocniejszym kwaskiem, a całościowo sprawia mniej kompotowe wrażenie. 

Bardzo udany "debiut"  Marcina Ostajewskiego, tylko nie wiem czy w tym przypadku można to tak nazwać (Olimp, Wąsosz). Trzecie piwo będzie miało premierę 22.10.2016 roku - Whisker B (Smoked Salty Stout). Już nie mogę się doczekać.


P.S. Grafikę z etykiet odszyfrowałem dopiero gdy czyściłem butelki by wykorzystać je na piwo domowe. Dopiero wtedy zobaczyłem w niej zarys trochę większej części pyszczka kota. 



Komentarze

Popularne posty