Widawa - Porter Bałtycki Wędzony Burbon Barrel Aged

Przed podsumowaniem ubiegłego roku, którego nota bene jeszcze nie dokonałem, wypadałoby spróbować choć niektórych piw z czołówki. Porter Bałtycki Wędzony z Browaru Widawa uznany został najlepszym piwem rzemieślniczym w 2015 roku. Na Konkursie Piw Rzemieślniczych otrzymał tytuł Kraft Roku 2015. W podsumowaniu więc, nie może go zabraknąć. 


Nagrodzone piwo to Porter Bałtycki Wędzony, ale dodatkowo leżakowany w dębowych beczkach po burbonie. Piwo ma 24 blg i 11,5% obj. alkoholu. Do chmielenie użyto polską odmianę Iunga. 


Barwa czarna nieprzejrzysta, piana powstaje z trudnością, redukuje się do obrączki.
Aromat bardzo intensywny, już po odkapslowaniu nozdrza atakuje potężna, kiełbasiana wędzonka. Po chwili pojawiają się czerwone owoce i ogólnie aromat przypominający czerwone wina, a w tle przyjemnie majaczą nuty bourbon-owe i czekolada z alkoholem.
W smaku piwo jest bardzo pełne i przebogate! Czekolada miesza się z wędzonką, za chwilę ustępują suszonym owocom, po to by do głosu doszło czerwone, wytrawne wino. Całość wieńczy średnio-niska goryczka o kawowym charakterze. Alkohol wyczuwalny, ale dobrze ułożony, podkreśla powagę trunku.

Potężne i niezwykle złożone piwo. Mnogość aromatów i smaków przyprawia o zawrót głowy. Po prawdzie obawiałem się, że piwo będzie nieokiełznanym chaosem wędzonki, czekolady i nut powstałych w wyniku leżakowania w drewnie. Nic bardziej mylnego! W tym trunku wszystkie składowe przenikają się i doskonale uzupełniają, tworząc doskonałą feerię smaków. Suszone, czerwone owoce i nuty burbona w połączeniu ze szlachetnym alkoholowym rozgrzewaniem dopełniają całości. Wspaniały, degustacyjny trunek.




Komentarze

Popularne posty