Podgórz - Uśmiech Anieli
Dwa dni temu w tyskim pubie Wielokran pojawiło się piwo z Browaru Podgórz - Uśmiech Anieli. Piwo to wygrało Konkurs Piw Rzemieślniczych Birofilia 2014, zostało Rzemieślniczym Piwem Roku 2014. Browar został założony przez utytułowanego piwowara domowego Łukasza Jajecznicę. Czy piwo zasługuje na ten tytuł? Korzystając z okazji postanowiłem sam sprawdzić.
Uśmiech Anieli to według zapisu na tablicy Wielokranu dry stout o 13% ekstrakcie i 5,5% obj. alkoholu. O samym piwie jest bardzo mało informacji, zarówno na profilu facebook-owym browaru jak i w ogóle w sieci.
W zapachu głównie mamy intensywną paloność i kawę, a z ogrzewaniem do głosu dochodzą chmiele! Wyraźnie czuć aromaty żywiczne i lekko trawiaste. Nie ukrywam, że kompletnie się tutaj chmieli nie spodziewałem - miłe zaskoczenie.
Smak zdominowany jest przez intensywną paloność, następnie do głosu dochodzi kawa i subtelna gorzka czekolada. Końcówka to wysoka jak na stout chmielowa goryczka. Piwo pozostawia po sobie posmak gorzkich, mocno palonych ziaren kawy. Całkiem przyjemnie.
Uśmiech Anieli jest piwem pełnym, zdecydowanym w smaku, a przy tym niezwykle pijalnym. Bardzo dobre, mocno palone, choć w moim odczuciu, ze względu na wyraźne chmiele bliżej mu do american stout-a. Piwo warte spróbowania, gratulacje dla piwowara! Pędźcie do pubu bo jedna jedyna beczka pewnie szybko się skończy.
P.S. Do czego według Was nawiązuje nazwa piwa? Czyżby tytułowa Aniela niezbyt dbała o higienę jamy ustnej? Czy może ci aniołowie mało niebiańscy?
Komentarze
Prześlij komentarz