Bednary - Łowickie Stout
Browar Bednary to kolejny nowy browar rzemieślniczy w Polsce. Założony został przez piwowara domowego Rafała Łopusińskiego. Od początku istnienia browar jest silnie związany z folklorem Ziemi Łowickiej - widocznym zarówno w logo, jak i etykietach. Użyte wzory stylizowane są na słynną wycinankę łowicką. Swoją drogą etykiety przypadły mi do gustu: ładne, oryginalne, a przy tym proste i czytelne.
Pomysł na piwo też jest powiązany z lokalną kulturą. Sztandarowym produktem ma być Piwo Łowickie, górnej fermentacji, które jest podobno interpretacją historycznych receptur. Według źródeł "piwo łowickie" było jednym z najpopularniejszych trunków w XVI wiecznej Polsce.
Dotychczas możemy próbować 4 piw z Browaru Bednary, a są to: Łowickie Pale Ale, Łowickie Amber Ale, Łowickie Oatmeal Ale i Łowickie Stout.
Bednary - Łowickie Stout
Stout Łowicki to prawdopodobnie pierwsze w Polsce rzemieślnicze piwo w stylu foreign extra stout, czyli mocniejsza i bardziej ekstraktywna wersja popularnego stout-a. Tutaj mamy 16,5 % ekstraktu i 6,3 % obj. alkoholu.
Piwo jest nieprzejrzyście czarne. W butelce na dnie widoczny jest dość gruby beżowy osad, prawdopodobnie drożdżowy. Niestety wszystko to dostało się do szklanki - co nie wygląda zbyt zachęcająco. Piana mało intensywna, wytwarza się dopiero przy bardziej agresywnym nalewaniu. Za to jest ładna, beżowa, drobno- i średnio-pęcherzykowa. Szybko redukuje się do obrączki.
Aromat to mieszanina czarnej, parzonej kawy i słodów palonych.
W smaku ponownie kawa, a następnie bardzo wyraźna i intensywna czekolada ( taka gorzka, z dużą zawartością kakao). Końcówka to delikatna palona goryczka. Piwo jest wytrawne i gładkie w smaku, dość pełne.
Muszę przyznać, że jest to moje pierwsze piwo w tym stylu... i jestem zachwycony. Co prawda nie jestem w stanie porównać Łowickiego Stout-a z innymi, ale sam w sobie jest naprawdę pyszny. Zastanawiam się czy piłem kiedyś tak bardzo czekoladowe piwo, a przy tym wytrawne i niezapychające. Po prostu nie wypuszcza się szklanki z ręki. Duża cena ( jak na polskie piwa) zrekompensowana jest przez wyśmienity trunek.
Nie pozostaje mi nic innego jak poszukanie innych przedstawicieli stylu foreign extra stout. Możecie coś polecić?
Pomysł na piwo też jest powiązany z lokalną kulturą. Sztandarowym produktem ma być Piwo Łowickie, górnej fermentacji, które jest podobno interpretacją historycznych receptur. Według źródeł "piwo łowickie" było jednym z najpopularniejszych trunków w XVI wiecznej Polsce.
Dotychczas możemy próbować 4 piw z Browaru Bednary, a są to: Łowickie Pale Ale, Łowickie Amber Ale, Łowickie Oatmeal Ale i Łowickie Stout.
Bednary - Łowickie Stout
Stout Łowicki to prawdopodobnie pierwsze w Polsce rzemieślnicze piwo w stylu foreign extra stout, czyli mocniejsza i bardziej ekstraktywna wersja popularnego stout-a. Tutaj mamy 16,5 % ekstraktu i 6,3 % obj. alkoholu.
Piwo jest nieprzejrzyście czarne. W butelce na dnie widoczny jest dość gruby beżowy osad, prawdopodobnie drożdżowy. Niestety wszystko to dostało się do szklanki - co nie wygląda zbyt zachęcająco. Piana mało intensywna, wytwarza się dopiero przy bardziej agresywnym nalewaniu. Za to jest ładna, beżowa, drobno- i średnio-pęcherzykowa. Szybko redukuje się do obrączki.
Aromat to mieszanina czarnej, parzonej kawy i słodów palonych.
W smaku ponownie kawa, a następnie bardzo wyraźna i intensywna czekolada ( taka gorzka, z dużą zawartością kakao). Końcówka to delikatna palona goryczka. Piwo jest wytrawne i gładkie w smaku, dość pełne.
Nie pozostaje mi nic innego jak poszukanie innych przedstawicieli stylu foreign extra stout. Możecie coś polecić?
Komentarze
Prześlij komentarz